Chili con carne-ten klasyk kuchni meksykańskiej jest jednym z najbardziej popularnych dań imprezowych w Niemczech. Sylwester, urodziny znajomych, czy parapetówka, chili zawsze pojawia się na stole. Pamiętam, że tę potrawę gotowałam już jako dziecko. Wtedy nazywałam ją potrawą meksykańską i zamiast pomidorów dodawałam koncentrat pomidorowy. Od tego czasu moje chili con carne przeszło ewolucję i że tak skromnie powiem, dopracowałam je do perfekcji. Sekretem są przyprawy i ciemna czekolada. Podaję je z kwaśną śmietaną, jalapeno, startym cheddarem i nachosami. Spróbujcie i dajcie koniecznie znać, czy też jesteście tego zdania.
SKŁADNIKI
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
20 g tłuszczu roślinnego
400 g mięsa mielonego wołowego
1 papryka czerwona
400 g świeżych dojrzałych pomidorów/ zimą pomidory krojone z puszki
1 łyżeczka cukru
1 liść laurowy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka oregano
¼ łyżeczki kuminu rzymskiego
30 g ciemnej czekolady
1 puszka fasoli czerwonej
sól, pieprz cayenne do smaku
Do dekoracji: jalapeno marynowane, nachosy ( u mnie słodkie chili), 40 g startego sera typu cheddar, 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
INSTRUKCJA
1. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno pokroić. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę.
2. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim cebulę, czosnek i chili. Kiedy zacznie się lekko rumienić dodać mięso. Smażyć około 5 minut.
3. Następnie dodać paprykę i smażyć kolejne 5 minut.
4. Dodać pomidory, przyprawy i cukier. Całość gotować ok. 40 minut, pod przykryciem, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ewentualnie podlać odrobiną wody.
5. W międzyczasie odcedzić fasolę i przepłukać ją zimna wodą.
6. Przed końcem gotowania dodać fasolę i ciemną czekoladę, doprawić solą i pieprzem cayenne do smaku. Gotować jeszcze kilka minut i wyłączyć palnik.
7. Danie podawać na głębokim talerzu lub w miseczce. Udekorować kleksem śmietany, kilkoma plasterkami jalapeno, nachosami i startym cheddarem. Smacznego!