Ten szybki w przygotowaniu deser jogurtowo-kokosowy z marakują, przypomina mi o wakacjach na Zanzibarze. Codziennie jedliśmy serniczki i desery z marakują, popijając świeżymi sokami z tego owocu. W dalszą podróż, jak na razie się nie wybieramy, więc postanowiłam wymyślić tropikalny deser. Jego smak przywołał wiele cudownych wspomnień. Kto wie, może u Was będzie tak samo?
SKŁADNIKI
80 g herbatników
50 g solonych orzeszków ziemnych
200 g jogurtu naturalnego
200 g jogurtu greckiego
60 g musu kokosowego
20 g miodu
2 owoce marakui
INSTRUKCJA
1. Herbatniki i orzeszki rozdrobnić blenderem na piasek (ewentualnie włożyć je do woreczka i potłuc wałkiem lub tłuczkiem do mięsa).
2. Mus kokosowy roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na płynną masę.
3. Obydwa jogurty połączyć ze sobą, dodać roztopiony mus kokosowy i miód, wymieszać na jednolitą masę.
4. W szklanych pojemniczkach ułożyć warstwami: rozdrobnione herbatniki i orzeszki, krem jogurtowo-kokosowy, ponownie herbatniki i krem jogurtowo-kokosowy.
5. Schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny.
6. Przed podaniem udekorować marakują.
Wskazówka: Mus kokosowy dostępny jest np. w Rossmannie.