Deski z przekąskami stały się hitem moich imprez: apetyczne, kolorowe, w myśl zasady „jemy oczami”. Ponieważ estetyka podania jest dla mnie bardzo ważna, zaczęłam tworzyć deski do różnych posiłków. Śniadaniowe, kolacyjne, deserowe – na deskach możemy podać wszystko. Do tego komponuję je według wybranej tematyki. Dzisiejsza idea to deska śniadaniowa- klasyczna wersja. W przeciwieństwie do standardowego śniadania cieszy oczy i wyglada bardzo apetycznie. Deska idealnie nadaje się dla 2-3 osób. W zależności, jak duże z Was głodomory.
Jeśli też uwielbiacie deski w różnych wersjach, koniecznie sprawdźcie Śródziemnomorską deskę przystawek
SKŁADNIKI
świeża bagietka/bułka (pokrojona w grubsze plastry)
marmolada/żurawina (ulubiony smak)
ser żółty w plastrach
serek z pestkami dyni (przepis poniżej)
kabanosy
wędlina, np. salami
warzywa pokrojone w plastry: ogórek, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek
jajecznica na maśle z 2-3 jajek
masło w kawałkach
kiełki, np. rzodkiewki do dekoracji
Serek z pestkami dyni
150 g puszystego serka twarogowego typu Almette
3 łyżki stołowe jogurtu greckiego
50 g prażonych pestek dyni
1 ząbek czosnku
1 łyżka stołowa oleju z pestek dyni/orzechów włoskich/sezamowego
sól, pieprz do smaku
INSTRUKCJA
1. Pestki dyni rozdrobnić. Serek wymieszać z jogurtem, dodać pestki dyni, rozgnieciony ząbek czosnku, olej. Wymieszać. Doprawić pieprzem i solą.
2. Deskę komponujemy inspirując się moim zdjęciem lub według własnych upodobań.
WSKAZÓWKI
Małą patelnię można kupić w Pepco