Kofta czyli mielone na patyku, to pochodzące m.in. z kuchni tureckiej i greckiej mielone kotleciki, w kształcie walca. Odpowiednie przyprawy sprawiają, że smakują przepysznie. Moją wersje tego przysmaku, ulepszyłam dodając do środka ser feta. Z pewnością będzie Wam smakował. Kofta na patyku, nadziewane serem feta, nadają się jako imprezowa przystawka. Do tego sos ziołowo- czosnkowy i zadowolenie gości macie gwarantowane.
SKŁADNIKI
Mielone:
400 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub mieszane)
150 g sera feta
1 mała cebula
ząbek czosnku
3 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)
2 łyżeczki musztardy (np. dijon)
¼ łyżeczki papryki słodkiej, kuminu rzymskiego, kolendry, majeranku
sól, pieprz do smaku
Sos czosnkowo-ziołowy:
świeże zioła (np. natka pietruszki, bazylia, kolendra)
szczypiorek
1 ząbek czosnku
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka ketchupu
sól, pieprz
Do dekoracji:
ozdobne wykałaczki
świeże zioła (u mnie kolendra)
INSTRUKCJA
1. Cebulę pokroić na drobną kostkę
2. Ser feta pokroić w cienkie paski
3. Mięso połączyć z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pietruszką, musztardą oraz przyprawami. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ręce posmarować olejem lub oliwą (dzięki temu mięso lepiej się formuje). Z mięsa formujemy placki. Na środku kładziemy ser feta i zawijamy je w podłużny kotlecik, tak żeby z każdej strony zamknąć ser. Gotowe smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony lub grillować.
4. Zioła i szczypiorek, posiekać na drobno.
5. Do miseczki dodać majonez, jogurt, ketchup. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ważne jest, żeby doprawić przed dodaniem czosnku, ponieważ jest intensywny i może zaburzyć nieco smak, przez co trudniej określić, czy coś jest słone czy nie. Dodać posiekane zioła, szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.
6. W kotleciki wbić wykałaczki, ułożyć na półmisku. W środku postawić miseczkę z sosem. Udekorować świeżymi ziołami. Smacznego.