Kremowy makaron a’la Carbonara

by Paula
Makaron Spaghetti Carbonara

Makaron Carbonara to bez wątpienia jedna z najbardziej znanych włoskich potraw. I z pewnością jedna z najbardziej łatwych do wykonania. Dzisiaj przedstawiam wam jego wersję ze śmietanką. Przepis dostałam od mojego znajomego, z którym pracowałam w genoveskiej pizzerii. Lekko go zmodyfikowałam i powstała wyjątkowo pyszna i bardzo kremowa pasta. I to w niecałe półgodziny. Zdaje sobie sprawę, ze to prawdziwa bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić. Jestem przekonana: jeżeli spróbujecie raz,  będziecie chcieć więcej. 

Jeśli masz ochotę na więcej dań z makaronem, to zobacz koniecznie Spaghetti w sosie pomidorowym z burratą.

Makaron Spaghetti Carbonara
Makaron Spaghetti Carbonara

Kremowy makaron a’la Carbonara

Wydrukuj
Porcje: 2
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
125 g boczku wędzonego surowego, pokrojenego w kostkę
2 jajka
50 g startego sera parmezan, grana padano lub pecorino Romano
125 ml śmietany do gotowania 18 procent
sól, pieprz świeżo mielone
300 g ugotowanego makaronu typu spaghetti
oliwa z oliwek

INSTRUKCJA

1. Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać jajka i wymieszać aż powstanie jednolita masa.
2. Do masy dodać starty parmezan lub granę i świeżo mielony pieprz do smaku. Odstawić.
3. Cebule i czosnek posiekać na bardzo drobno i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodać boczek i smażyć dalej, mieszając od czasu do czasu.
4. Kiedy wszystko się zarumieni dodać ugotowany makaron. Makaron najlepiej przygotować w międzyczasie, ponieważ musi być świeży. Dokładnie wymieszać
5. Na makaron wylać śmietanowo-jajeczno-serowym sos.
6. Smażyć dosłownie minutę i wyłączyć kuchenkę. Zostawić na dwie minuty na patelni. Po tym czasie można delektować się smakiem.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz