Szukacie przepisu na pyszne i proste w przygotowaniu śniadanie na słodko? Puszyste scones, czyli bułeczki śniadaniowe to wypiek bardzo popularny w Anglii. Najczęściej podaje się go do popołudniowej herbaty. Chociaż, jak dla mnie są idealne właśnie na śniadanie.
Pachnące i jeszcze ciepłe smaruję masłem, ulubionym dżemem truskawkowym i delektuje się nimi przy porannej kawie. Po takim śniadaniu jestem pewna, że mój dzień będzie udany. Możliwości jest wiele, w zależności od tego jakie dodatki lubicie. Dlatego namawiam do upieczenia i wypróbowania. Z pewnością je pokochacie. Łatwe i szybkie w wykonaniu scones, z pewnością umilą wasz poranek.
Jeżeli jednak wolicie śniadanie na słono, dodajcie mniej cukru. Wtedy wypiek będzie miał bardziej neutralny smak i możecie posmarować scones np. ziołowym serkiem. Dla osób, które lubią intensywne smaki, zapraszam po przepis na parmezanowe scones lub wersję z łososiem i serkiem.
SKŁADNIKI
300 g mąki plus trochę do posypaniu stolnicy
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 płaskiej łyżeczki soli
3 łyżki stołowe cukru
150 g mleka/napoju roślinnego
90 g miękkiego masła
1 jajko
sezam do dekoracji
INSTRUKCJA
1. Jajko roztrzepać widelcem. Odłożyć na później do posmarowania bułeczek.
2. Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę lub do dużej miski. Dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, masło pokrojone na mniejsze kawałki, mleko i wyrobić, tak żeby ciasto miało jednolitą konsystencję. Jeżeli będzie zbyt lepiące, dodać odrobinę mąki.
3. Ciasto przełożyć na stolnice lub blat obficie posypany mąką i rozwałkować na grubość ok 1,5 cm.
4. Metalową foremką lub szklanką (najlepiej wcześniej zanurzyć ją w mące) o średnicy 5-6 cm wykrawać kolka.
5. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp.
6. Przygotowanym wcześniej jajkiem smarować wierzch scones (najlepiej nadaje się do tego silikonowy pędzelek). Wierzch posypać sezamem.
7. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Gotowe scones powinny mieć złoty kolor.
1 komentarz
Wykorzystam przepisy