Racuchy drożdżowe to bez wątpienia mój smak dzieciństwa. Pamiętam, jak wraz z kuzynami u babci przy stole jedliśmy je na śniadanie. Smakowały najlepiej, a do tego babcia nie żałowała cukru pudru. Chociaż od tamtych chwil minęło sporo czasu, dalej je uwielbiam. Dzisiaj przygotowałam dla was dwie wersje racuchów: z jabłkami i bananami. Pyszne, pulchne, miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Smakują prawie tak dobrze, jak te u babci.
SKŁADNIKI
Rozczyn:
5 dag drożdży
½ szklanki ciepłego (nie może być gorące) mleka
2 łyżki stołowe mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 jaja
2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 duże jabłko
1 banan
cukier puder
tłuszcz roślinny
INSTRUKCJA
1. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut).
2. Jaja wybić i lekko posolić.
3. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać zaczyn i resztę składników (oprócz owoców). Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu. Odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia.
4. Jabłko i banana obrać i pokroić w cienkie plastry.
5. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać banana, a do drugiej jabłko.
6. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (w większej ilości) na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.