Piernikowe tiramisu w szklance

by Paula
piernikowe tiramisu w szklance

W grudniu, razem z moją siostrą zaczynamy niekończące się planowanie, wymyślając coraz to nowe bożonarodzeniowe potrawy, napoje i desery. W poszukiwaniu świątecznych smaków, co chwilę w mojej głowie pojawiał się nowy pomysł. Bezsprzecznie króluje u nas smak piernikowy, ponieważ jego korzenny aromat najbardziej kojarzy mi się ze świętami. Tiramisu to jeden z moich ulubionych włoskich deserów. Przepis na piernikowe tiramisu, to połączenie włoskiej tradycji z nutą korzennych przypraw. Chociaż do wykonania oryginalnego deseru używam wyłącznie serka mascarpone, w piernikowym tiramisu połączyłam go wraz z bitą śmietaną i laską wanilii, co niewątpliwe dodało mu lekkości i aromatu. Dajcie znać, czy Wam również przypadł do gustu.

piernikowe tiramisu w szklance

Piernikowe tiramisu

Wydrukuj
Porcje: 4
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

250 g pierników w lukrze (2 możemy zostawić do dekoracji)
250 g sera mascarpone
250 g śmietany kremówki 30 lub 36%
4 łyżki cukru pudru
½ wydrążonej laski wanilii
2 łyżki stołowe kakao
1 ½ łyżeczki przyprawy do piernika
120 ml mocnej kawy, najlepiej espresso
50 ml likieru amaretto
Do dekoracji: pierniki (u mnie kostki piernikowe), starta skorka pomarańczy, starta czekolada

INSTRUKCJA

1.Pierniki pokruszyć do miski.
2.Kawę wymieszać z likierem amaretto.
3.Kakao wymieszać z przyprawą do piernika.
4.Bitą śmietanę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier puder i wydrążoną laskę wanilii dalej ubijając. Następnie dodać mascarpone i wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji.
5.W przezroczystych szklankach (u mnie takie do koniaku) układać: połowę pokruszonych pierników. Polać je 2 łyżkami kawy z amaretto (każdą szklankę) i posypać mieszanką kakaowo-piernikową. Na to wyłożyć pierwszą warstwę kremu (wyłożyć tylko połowe).
6.Następnie wykonać te same czynności raz jeszcze i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki.
7.Przed podaniem, wierzch posypać pozostałą mieszanką kakaowo-piernikową i udekorować startą czekoladą, skórką z pomarańczy i piernikiem.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

4 komentarze

Zofia 25 grudnia 2020 - 12:15

Wygląda bardzo apetycznie. Lepiej pokruszyć piernik czy może być w kawałkach?

Odpowiedz
Paula 25 grudnia 2020 - 12:23

Dziękuję 🙂 Ja pokruszyłam, ale można połamać na większe kawałki, ponieważ pod wpływem kawy i kremu i tak piernik zmięknie.

Odpowiedz
Kasia 15 stycznia 2021 - 08:28

Jakie pierniki najlepiej kupić?

Odpowiedz
Paula 15 stycznia 2021 - 17:14

Ja kupowałam małe, lukrowane pierniki w Lidlu i sprawdziły się świetnie 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz