Karnawał, tłusty czwartek lub po prostu chęć na coś słodkiego do popołudniowej kawy. Z pewnością znajdzie się wiele okazji, żeby upiec te pyszne rogaliki. To sprawdzony przepis, który w naszej rodzinie jest już od ponad 20 lat. Pamiętam z czasów dzieciństwa, jak przychodziła do nas ciocia Ziuta, która była specem od topionych rogalików. Razem z mamą piekły je całe popołudnie. Zanim rogaliki wypłynęły z wody, dwa razy wyrosły i były gotowe – trwało całe wieki. Nie mogliśmy doczekać się, kiedy w końcu je zjemy. A gdy ten czas w końcu nadszedł, napychałyśmy nimi całe buzie i chodziliśmy po domu cali w cukrze pudrze. Od tego czasu minęło wiele lat, ale rogaliki smakują tak samo pysznie (i dalej jestem cała w cukrze pudrze). Pachnące, drożdżowe, miękkie, wypełnione marmoladą. Zapewniam was, że znikają w ekspresowym tempie.
SKŁADNIKI
1 kg mąki pszennej (tortowa, wrocławska)
500 g margaryny (powinna być miękka)
3 jajka
12 łyżek stołowych mleka
120 g drożdży
4 łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny i starta z niej skórka
szczypta soli
400 g twardej marmolady lub gęstego dżemu o ulubionym smaku
cukier puder do posypania
INSTRUKCJA
1. Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć i dodać cukier i szczyptę soli. Wymieszać z lekko podgrzanym mlekiem (musi być ciepłe, ale nie gorące)
2. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać margarynę, jajka, sok z cytryny, startą skórkę i na końcu zaczyn z drożdży. Wyrobić na jednolite ciasto.
3. Ciasto przełożyć na ściereczkę i zawiązać ją u góry. Powinno być cale zakryte.
4. Włożyć do zimnej wody, tak żeby supeł był u góry. Poczekać aż ciasto wypłynie (trwa to ok. 30-40 minut).
5. Wyjąć ze ściereczki i ponownie wyrobić. Zostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
6. Ciasto podzielić na 8 części i każdą z nich rozwałkować na okrągły placek o średnicy około 26 cm. Następnie każdy placek pokroić na 8 równych trójkątów (tak, jak się kroi pizzę).
7. Mniej więcej na wysokości 1/3 trójkąta (szerszej części) nakładać łyżeczkę marmolady. Rogaliki zawijać od szerszej części do węższej (marmolada musi być zakryta). Formą powinny przypominać półkole.
8. Rogaliki układać na blaszce i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
9. Piekarnik nagrzać do 200 C. Włożyć rogaliki i zmniejszyć temperaturę do 180 C.
10. Piec około 20 minut (w zależności od piekarnika) na lekko zloty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
2 komentarze
Paulina,moje wnuczki zrobily rogaliki z Twojego przepisu i przyniosly z okazji Dnia Babci .Rogaliki sa doskonale ,przepyszne latwe i proste do zrobienia. Zachecam wszystkich do skorzystania z Twojego przepisu .Gratuluje i zycze powodzenia .
Dziękuję bardzo i ciesze się, ze smakowały. Pozdrowienia