Azjatycka zupa z tofu (ostra)

by Paula
Weganska, azjatycka zupa z tofu (ostra)

Od dawna w moim menu gości kuchnia azjatycka. Już jako dziecko miałam swoją popisową potrawę chińską, z mieszanką warzyw z Biedronki 😉 Po kilku kursach gotowania w Tajlandii i wspólnym pichceniu z moją tajską przyjaciółką, zaczęłam sama tworzyć autorskie przepisy. Wegetariańska, azjatycka zupa z tofu, to jedno z moich ulubionych dań. Ostra, rozgrzewająca, ale dzięki soku z limonki, kolendrze i mięcie przyjemnie świeża. Przekonajcie się sami.

Wegańska zupa azjatycka z tofu (ostra)
Weganska, azjatycka zupa z tofu (ostra)

Wegetariańska, azjatycka zupa z tofu (ostra)

Wydrukuj
Porcje: 4
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

Wywar warzywny
¼ pory
średnia cebula
2 duże marchewki ok 200 g
2 ząbki czosnku
3 łodygi selera naciowego
kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
1 papryczka chili (kilka plasterków można zostawić do dekoracji)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 gwiazdki anyżu lub 1 plaska łyżeczka zmielonego anyżu
1 kora / laska cynamonu lub ½ łyżeczki przyprawy w proszku
1 łyżka stołowa cukru kokosowego lub trzcinowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
2 łyżki sosu rybnego
½ limonki

Dodatki
200 g makaronu chow men lub ryżowego
bio tofu naturalne - 1 opakowanie
szczypiorek z cebulka
świeża kolendra
świeża mięta
limonka, której używaliśmy w punkcie pierwszym.

INSTRUKCJA

Wywar
1. Warzywa i imbir pokroić w drobna kostkę lub rozdrobnić blenderem i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
2. Smażyć około 5 minut, a następnie przełożyć do garnka, zalać litrem wody i zagotować.
3. Do gotującego się wywaru dodać kolejno anyż, cynamon, cukier, sos sojowy, sos rybny i skórkę z limonki. Całość gotować 30 minut.
4. Ugotowany wywar przecedzić przez drobne sitko. Powstały bulion przelać do garnka, dodać do niego sok wyciśnięty z połowy limonki i wymieszać.

Dodatki
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić.
2. Tofu pokroić w kostkę i obsmażyć na gorącym tłuszczu z obydwu stron, na złoty kolor. Przełożyć na ręcznik papieru, żeby odsączyć z tłuszczu. Doprawić pieprzem i solą.
3. Szczypiorek, kolendrę i miętę drobno posiekać.
4. Na talerz nałożyć makaron, zalać gorącym bulionem, dodać tofu i ozdobić świeżymi ziołami i chili.

WSKAZÓWKI

Jeżeli nie przepadacie za ostrymi daniami, możecie zmniejszyć ilość chili do połowy lub całkowicie z niej zrezygnować, a zupę doprawić szczyptą pieprzu cayenne. Jeżeli zupa będzie za słona, bulion można rozwodnić. Wystarczy dodać około 100 ml wody i ponownie zagotować.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

2 komentarze

gaal 21 września 2021 - 18:19

Fajny przepis. Problem w tym, że tytuł wprowadza w błąd – danie nie jest wegetariańskie, jako że zawiera sos rybny.

Odpowiedz
Paula 8 grudnia 2021 - 12:00

Prawda, zapomniałam o tym sosie! Dziękuję za komentarz, zaraz poprawie. Cieszę się, ze przepis sie podobał 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz