W ten weekend pachniało u nas masłem, cynamonem i czekoladą. Wspólnie z moją teściową piekłyśmy świąteczne ciasteczka. W rezultacie czego moja kuchnia zamieniła się w bożonarodzeniową cukiernię, a z głośnika leciały największe hity.
Tym razem zdecydowaliśmy się cynamonowe gwiazdki. Ze względu na pyszny orzechowo-migdałowy smak i dużą ilość cynamonu, należą do moich ulubionych świątecznych wypieków. Z przepisu mojej teściowej zrobiłyśmy też biało-czekoladowe maślane ciasteczka. Bardzo proste i jeszcze bardziej maślane, niż te które robiłam w zeszłym roku- świąteczne maślane ciasteczka. Potrzeba do nich jedynie czterech składników. Na koniec trochę dekoracji, świąteczne opakowania i słodkie, adwentowe upominki dla przyjaciół i rodziny mamy gotowe. Też pieczecie świąteczne ciasteczka, na dobre rozpoczęcie grudnia?
SKŁADNIKI
Cynamonowe gwiazdki
350 g cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
250 g mielonych migdałów
250 g mielonych orzechów laskowych
2 łyżki stołowe miodu
1 jajko
1 białko jajka
1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
Maślane ciasteczka- biało-czekoladowe
330 g masła z lodówki
170 g cukru pudru
500 g mąki
2 łyżki stołowe kakao
INSTRUKCJA
Cynamonowe gwiazdki
1. Cukier puder (250 g), cynamon, mielone migdały i orzechy, miód oraz jajko wyrobić do czasu aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
2. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
3. Pod koniec tego czasu: białko jajka ubić na sztywno, powoli dodawać 100 g cukru pudru, aż powstanie jednolity lukier. Na sam koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.
4. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na trzy części. Każda część rozwałkować na posypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym (grubość ok. 5-6 mm). Foremkami w kształcie gwiazdek wykrawać ciasteczka.
5. Wierzch gwiazdek polukrować (dobrze nadaje się do tego pędzelek silikonowy).
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (termoobieg) przez 12-13 minut. Lukier powinien mieć biały kolor.
Maślane ciasteczka- biało-czekoladowe
1. Cukier puder, masło pokrojone na kawałki, mąkę, wyrobić, do czasu aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
2. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie wyrobić.
3. Jasną oraz czekoladową część ciasta podzielić na kolejne dwie części, tak żeby z każdego koloru były dwie równe części.
4. Jedną białą i jedną czekoladową część zawinąć ciasno w rulony, przykryć folią i odłożyć.
5. Pozostałą jasną i czekoladową część rozwałkować na kształt prostokąta, o podobnych wymiarach. Część czekoladową położyć na część białą i zawinąć ciasno w rulon. Przykryć folią spożywczą i wszystkie części włożyć do lodówki, na co najmniej 1,5 godziny.
6. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki i ostrym nożem pokroić na kawałki o grubości około 6-7 mm.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut.
8. Dekorować według własnej fantazji i upodobań. Ja użyłam lukru z dodatkiem czerwonej farby spożywczej oraz perełek, gwiazdek i czekoladowych drażetek.
WSKAZÓWKI
Do ciasta na cynamonowe gwiazdki , przed wyrabianiem można dodać 2-3 łyżki likieru amaretto.