W ostatnim poście podzieliłam się z Wami przepisem na maślane bułki do burgerów. Dzisiaj chciałam pokazać Wam mój pomysł, jak najlepiej je wykorzystać. Uwielbiam burgery wołowe i zdaje sobie sprawę, że dla wielu to jedyne „prawdziwe” burgery. Uwierzcie mi, kiedy spróbujecie wegetariańskie burgery z czerwonej fasoli, zmienicie zdanie. To bez wątpienia jedno z moich kulinarnych odkryć poprzedniego roku. Ponieważ ograniczam spożywanie mięsa, a domowe burgery mogłabym jeść bardzo często, szukałam pomysłów na ich wege wersję. Czerwona fasola zawiera wiele cennych witamin i minerałów, ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo ważnym aspektem jest fakt, że jest bardzo cennym źródłem białka, które spokojnie może zastąpić to pochodzenia zwierzęcego. Burgery z czerwonej fasoli w przeciwieństwie do mięsnych burgerów są lżejsze i delikatniejsze w smaku. Odpowiednio dobrane przyprawy, sos i dodatki mogą nadać im ostrzejszego lub bardziej wyrazistego charakteru. Frytki z batatów dopełnią cały zestaw.
SKŁADNIKI
Kotlety z fasoli
1 puszka fasoli czerwonej
2 łyżeczki musztardy (np. czeska słodko-ostra prymat)
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka oleju/oliwy z oliwek
natka pietruszki (opcjonalnie suszona natka pietruszki)
½ łyżeczki papryki wędzonej
pieprz świeżo mielony, sól do smaku
tłuszcz roślinny do smażenia
Sos ziołowy
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
sól, tymianek, bazylia, oregano, czosnek suszony
Dodatki do burgera
2 bułki maślane do burgerów (tutaj przepis)
2 duże liście sałaty
czerwona cebula
pomidor
ogórek kiszony
szczypiorek
INSTRUKCJA
1. Fasolę przepłukać i odcedzić. Rozgnieść ją widelcem lub blenderem (powinna mieć konsystencję pasty, z drobnymi kawałkami, nie blendować na jednolitą masę).
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Dodać do fasoli.
3. Następnie dodać jajko, płatki owsiane, bułkę tartą, olej, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodać proporcjonalnie bułkę tartą i płatki owsiane.
4. Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na zloty kolor.
5. Przygotowanie sosu: jogurt wymieszać z majonezem, doprawić solą i ziołami.
6. Bułki przekroić na pół. Ich wewnętrzną część posmarować niewielką ilością majonezu i podsmażyć na suchej, rozgrzanej patelni na lekko złoty kolor.
7. Dół bułki posmarować sosem ziołowym. Układać kolejno: sałatę, burgera z fasoli, cebulę, pomidory, plasterki ogórka, sos ziołowy. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Przykryć górną częścią bułki.