Korzenny pudding z nasionami chia, malinami i granatem, to zdrowy, szybki i łatwy do przygotowania deser. Ciekawa, owocowa dekoracja sprawi, że będzie apetycznie prezentował się na każdym stole. Moja dzisiejsza propozycja, to jego zimowa wersja, która u mnie już na stałe zagościła w bożonarodzeniowym menu. Zachwyca smakiem, dlatego koniecznie powinniście go spróbować 🙂
SKŁADNIKI
250 ml napoju roślinnego (u mnie owsiany) lub mleka krowiego
4 łyżki stołowe nasion chia
4 łyżeczki zmielonych orzechów laskowych
szczypta cynamonu, kardamonu
¼ wydrążonej laski wanilii
2 łyżki stołowe miodu/ syropu z agawy/cukru kokosowego
Do dekoracji: maliny, granat lub dowolne owoce, drobno posiekane orzechy laskowe
INSTRUKCJA
1. Nasiona chia oraz zmielone orzechy laskowe zalać napojem roślinnym, dodać miód, przyprawy i dokładnie, energicznie wymieszać.
2. Odstawić na 15 minut, od czasu do czasu przemieszać, żeby nie powstały grudki.
3. Pudding odstawić na minimum godzinę do lodówki, żeby stężał.
4. Przed podaniem udekorować owocami i orzechami.