Chipotle Majo to z pewnością nasze odkrycie roku 2020 w kategorii sosy. Przez przypadek kupiłyśmy w Lidlu puszkę papryczek chipotle, a ponieważ znudziła nam się jako dodatek do tostów, szukałyśmy pomysłu na jej wykorzystanie. Chipotle Majo był niewątpliwie strzałem w dziesiątkę. Jego ostro-słodki smak uzależnia. Teraz używamy go prawie do wszystkiego. Jako dip do nachosow lub pity, sos do sałatki, tostów, kanapek, deski sera i wędlin. Spróbujcie sami.
Sosu użyłam w tym przepisie: Klasyczne mini burgery i świetnie do nich pasował 🙂
SKŁADNIKI
2 papryczki chipotle w zalewie + 2 łyżeczki zalewy
3 łyżki stołowe majonezu
5 łyżek stołowych jogurtu greckiego
2 łyżeczki soku z limonki
sól do smaku
INSTRUKCJA
1. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego pojemnika i zblendować do uzyskanie kremowej, jednolitej konsystencji.
2. Przełożyć do pojemnika na dip.
3. Podawać schłodzony.
2 komentarze
Uwielboiam 🙂
Zdecydowanie, jeden z lepszych sosów 🙂