Stir-fry z kurczakiem zrobiłam całkiem przypadkowo, z produktów, które akurat miałam pod ręką. Nie spodziewałam się, że mój facet uzna to za najlepszą azjatycką potrawę, którą do tej pory zrobiłam. Gotuję je często, dlatego konkurencja były spora. Podczas przyrządzania wzorowałam się potrawą, której nauczyłam się na kursie gotowania w Tajlandii – Gai Pad Med Mamuang – kurczak z orzechami nerkowca (wkrótce przepis, bo jest przepyszna). Podobnie do niej kurczaka marynowałam w sosie sojowym i ostrygowym, a przed smażeniem panierowałam w mące, żeby był chrupiący. Sekretem mojego stir- fry jest przede wszystkim sos sojowo-imbirowy o słodko-ostrej nucie. To on nadaje daniu niepowtarzalnego smaku. Jeżeli lubicie kuchnię azjatycką, prawdopodobnie wasze podniebienia będą zadowolone. Stir-fry z kurczakiem najlepiej smakuje z kleistym ryżem, szczególnie jeżeli jecie pałeczkami. Mi akurat się skończył, w związku z tym musiałam improwizować ze standardowym ryżem. Jeżeli nie macie dostępu do azjatyckich produktów w waszych miejscowych sklepach, polecam poszukać online.
SKŁADNIKI
Pierś z kurczaka (ok. 200-250 g)
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego słodkiego (np. Lee Kum Kee)
2 łyżki sosu ostrygowego (mój ulubiony to Mae Krua)
2 płaskie łyżki mąki
Sos do stir fry
10 g imbiru startego
1 ząbek czosnku
25 ml sosu sojowego słodkiego
75 ml wody
15 ml mirin wina ryżowego
1 łyżka miodu/cukru trzcinowego/cukru palmowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ czerwonej papryczki chili
½ zielonej papryczki chili
½ cebuli czerwonej
1 marchewka (ok. 100 g)
200 g różyczek brokułu – 5 minut w wodzie gotować, przepłukać zimna wodą
szczypiorek
kolendra
tłuszcz roślinny do smażenia
INSTRUKCJA
1. Piersi kurczaka pokroić w paski. Przyrządzić marynatę: sos sojowy wymieszać z sosem ostrygowym. Zalać nią kurczaka, wymieszać odstawić na 15-20 minut.
2. Przygotować sos: do garnka wlać sos sojowy, wodę, mirin, dodać miód lub cukier, starty na drobnej tarce imbir oraz rozmiażdżony ząbek czosnku. Całość zagotować, mieszając. Zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej, rozrobionej w bardzo małej ilości wody. Odstawić.
3. Chili pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Marchewkę pokroić w cienkie paski.
4. Różyczki brokułu ugotować w osolonej wodzie al dente (około 5 minut). Na koniec gotowania przelać go zimną wodą (wtedy brokuł zachowa ładny, zielony kolor)
5. Do zamarynowanego kurczaka dodać 2 płaskie łyżki mąki, dokładnie wymieszać i usmażyć w większej ilości tłuszczu na złoty kolor (ja używam do tego wok). Przełożyć go na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.
6. Na patelni (woku) zostawić część oleju, dodać chili i cebulę, smażyć chwilę, po czym dorzucić marchewkę (warzywa powinny się przysmażyć, dlatego nie mieszamy ich zbyt często). Po około 5 minutach dodać brokuł, kurczaka i całość zalać sosem. Podsmażyć razem przez około minutę, dodać szczypiorek i wyłączyć palnik. Posypać kolendrą.
7. Podawać z ryżem.
WSKAZÓWKI
1. Do stir-fry najlepiej nadaje się kleisty ryż, szczególnie jeżeli chcecie jeść pałeczkami. 2. Jeżeli chcecie ładnie uformować ryż, bierzecie mała miseczkę lub filiżankę, wykładacie ją folią spożywczą, dodajecie ryż, uklepujecie go na górze i odwracając miseczkę stawiacie ją na talerzu (tak, jak się robiło babki z piasku).