Sardynia to z pewnością jeden z popularnych wakacyjnych kierunków. Jak dla mnie najpiękniejsze plaże w Europie. Miałam to szczęście i mieszkałam tam przez kilka miesięcy. Oprócz pięknych plaż, Sardynia kojarzy mi się z pysznym jedzeniem, dlatego dzisiaj zapraszam Was na mule z bułką tartą. Oryginalny przepis, którym podzielił się mój znajomy Sardyńczyk. To świetny pomysł na wykwintną i efektowną przystawkę, która bez wątpienia urozmaici imprezowy stół. Przepis jest dość pracochłonny, ale prosty w wykonaniu. Mule z bułką tartą świetnie pasują do białego wina.
Uwielbiasz przystawki i różnego rodzaju party food? Sprawdź moją Śródziemnomorską deskę przystawek.
SKŁADNIKI
3 kg muli
50 g natki pietruszki (z tego 10-20 g drobno posiekać)
35 g bułki tartej
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sok wyciśnięty z 1 cytryny
INSTRUKCJA
1. Zewnętrzną część muli czyścimy, np. metalową gąbką do mycia garnków. Należy pamiętać, żeby oderwać szypułki (ogonki), które wystają z muszli. Otwarte mule wyrzucić (jeżeli kupiliście już czyste mule, należy pominąć ten punkt).
2. Mule przełożyć do dużego garnka.
3. Czosnek pokroić na większe kawałki i włożyć do garnka pomiędzy mule. Dodać 30 - 40 g pietruszki w całości. Gotować na średnim ogniu, pod przykryciem, dopóki mule się nie otworzą.
4. Jeszcze cieple mule otworzyć tak, żeby została nam ładniejsza (bardziej czysta) połówka muszli.
5. Muszle układać jedna przy drugiej na blaszce do piekarnika lub w szklanym, płaskim naczyniu. Posypać bułką tartą i polać oliwą z oliwek (najlepiej użyć do tego butelki z dozownikiem, żeby oliwy nie przelać). Na koniec polać sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Następnie na wierzch układamy kolejną warstwę muli i powtarzamy czynności tak długo, aż wykorzystamy wszystkie mule.
6. Blaszkę przykryć folią spożywczą lub aluminiową i wstawić do lodówki na 1-2 godzin.