Co zrobić z pozostałymi na Wielkanoc ugotowanymi jajkami lub pisankami? Jedną opcją będzie przyrządzenie smacznych kotletów jajecznych. Jednak dzisiaj chciałam podzielić się z wami przepisem na pastę jajeczną w dwóch wersjach. Robiłam ją dla gości na śniadanie, jeszcze w czasach, kiedy pracowałam w hotelu. W Niemczech nazywa się ją sałatką jajeczną. Obok sałatki mięsnej i ziemniaczanej jest popularną przekąską śniadaniową i imprezową.
Pasta jajeczna jest tak prosta, że można zapytać się, naprawdę potrzeba na nią przepis? Przede wszystkim prawidłowe dobranie smaków sprawi, że będzie bardziej wyrazista. Odpowiednia konsystencja i dobrane przyprawy to podstawa, ponieważ bez nich może być mdło. U mnie szczypiorek, curry, musztarda oraz opcjonalnie czerwone chili. W drugiej wersji dodałam ser żółty oraz cebulkę. Pasta jajeczna to bez wątpienia świetny dodatek do pieczywa lub do krakersów, jako finger food.
SKŁADNIKI
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
3 jajka na twardo
szczypiorek
½ czerwonej papryczki chili (opcjonalnie)
2 łyżki stołowe majonezu
½ łyżeczki musztardy
kilka kropli soku z cytryny
curry, sól, pieprz do smaku
Pasta jajeczna z serem żółtym
3 jajka na twardo
½ czerwonej cebuli
3 łyżki stołowe drobno startego sera żółtego
2 łyżki stołowe majonezu
kilka kropli soku z cytryny
sól, pieprz cayenne do smaku
INSTRUKCJA
1. Jajka, szczypiorek oraz chili drobno posiekać. Dodać majonez i musztardę. Doprawić cytryną, solą, pieprzem i curry, dokładnie wymieszać.
2. Jajka i cebulkę drobno posiekać. Dodać starty ser, majonez oraz przyprawy. Skropić sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Podawać jako dodatek do pieczywa lub krakersów.