Uwielbiam, gdy całe mieszkanie pachnie ciastem drożdżowym. Świeże, pulchne, jeszcze ciepłe ciasto z kubkiem mleka, to bez wątpienia jeden z moich ulubionych smaków.
Drożdżówka chodziła za mną już od jakiegoś czasu. W końcu zdecydowałam się ją upiec. Miała być z rabarbarem i truskawkami. Ponieważ zapomniałam, że w sobotę święto i nie zrobiłam zakupów, musiałam improwizować. Dodałam mrożone, leśne owoce.
Tak bardzo, jak lubię jeść ciasto drożdżowe, nie lubię go wyrabiać. Ze względu na to ucieszyłam się, kiedy dostałam od mamy przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami, bez wyrabiania. Przepis jest przede wszystkim prosty i zawsze się udaje. Ciasto wychodzi wyrośnięte, puszyste i miękkie. Spróbujcie sami.
SKŁADNIKI
Kruszonka
70 g mąki pszennej
40 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g zimnego masła
Ciasto drożdżowe
1. 100 g drożdży (pokruszyć)
2. ¾ szklanki cukru
3. 4 roztrzepane jajka
4. 1 szklanka oleju
5. ¾ szklanki letniego mleka
6. 4 ½ szklanki mąki
7. ½ łyżeczki soli
Dodatki
ulubione owoce: rabarbar, truskawki, śliwki, maliny, jagody
lub dżem do posmarowania
INSTRUKCJA
1. Składniki wyspać kolejno od 1 do 7 do miski. Pozostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny.
2. Przed upływem tego czasu przygotować kruszonkę. Masło pokroić na kawałki, przełożyć do miski. Dodać mąkę, cukier oraz cukier waniliowy. Palcami rozcierać i łączyć ze sobą składniki. Nie powinno trwać do zbyt długo, żeby zbyt nie ocieplić masła. Z ciasta powinny powstać większe grudki. Wstawić do lodówki.
3. Wymieszać dokładnie ciasto. Następnie wyłożyć równomiernie na wysmarowaną tłuszczem blachę (u mnie 36x20 cm). Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
4. Na ciasto wyłożyć pokrojone owoce lub posmarować je dżemem. Kruszonkę zagnieść palcami, tak żeby powstały większe grudki i posypać nią ciasto.
5. Piekarnik nagrzać do 50 stopni. Włożyć ciasto i zwiększyć temperaturę do 150 stopni. Piec 25 minut. Zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 20 minut.